Horgolt babák, állatok horgolási mintája

Evagurumi1_Felker Éva Amigurumi horgolt játék

Evagurumi1_Felker Éva Amigurumi horgolt játék

Összes bejegyzés

2018. december 28. - Evagurumi1

Kartopu Organika fonal színválasztáshoz színminta

evagurumi1_kartopu_szinpaletta_osszes_szin_2-k.jpg

Az internetes fonal rendelés hátránya, hogy nem látjuk élőben a színeket. A monitoron látott gombolyag színe és a valós szín pedig színe pedig eltérhet.

A másik ok, ami miatt problémásabb neten rendelni az, hogy nem tudjuk egymás mellé tenni a fonalakat. A honlapokon található rendeléseknél, pedig legtöbbször nem is jelenik meg egy oldalon az összes szín, így nehéz egymáshoz „nézni” a színeket.

Ebben nyújtok segítséget pár nagy felbontású fotóval, színkóddal. TOVÁBB

 Amigurumi fonalakról általában

amigurumi_fonalakrol_evagurumi1.jpg

Amikor valaki elkezd amigurumi figurákat horgolni, kezdőként felmerül a kérdés, hogy milyen fonal alkalmas amigurumi készítéséhez.

Lassan 2 éve horgolok amigurumikat, amit itt leírok, az az én véleményem, ami nem feltétlenül egyezik másokéval. Ugyanúgy, ahogyan mi emberek nem vagyunk egyformák, nem is horgolunk egyformán, így a fonal, ami nekünk beválik, nem biztos, hogy másnak is megfelelő lesz. Mégis a kezdőknek (vagy a gyakorlottaknak is), pár szempontot leírok, megkönnyítve nekik a választást. TOVÁBB

  

Karácsony manók? Elfek? Csínytevő manók?

elf_karacsonyi_mano_evagurumi1.jpgIgen, hazánkban ugyan még nem annyira divatosak, mint Amerikában, de néhány lelkes anyukának köszönhetően hozzánk is elkezdtek beszivárogni az Elfek. A történetről tovább itt: http://bit.ly/2qNChHn

A Télapónak segítő manókról mese itt: http://bit.ly/2FhQ82y

A manó drótozva van, így sokféle pózt tud felvenni. Az elkészítése drótozva, kicsit nehezebb feladat. A drótozott változatot azoknak javaslom, akik a horgolásban már gyakorlottak.A manó állva 23 cm, ülve 14 cm, Kartopu Organica fonalból készült.

Minta leírás ITT.

Horgolt amigurumi angyal

angyal_evagurumi1_k.jpgAmikor összeálltunk mi, a #horgoloangyalok, hogy hozzunk Nektek valamilyen karácsonyi mintát, mi más juthatott volna eszembe, mint egy horgolt angyal. Csipkés horgolt angyal, nagyon sok, szebbnél szebb van, én most egy amigurumi stílusú angyalkát hoztam nektek.
Ez az angyalka többféle módon felhasználható, lehet dísz a karácsonyfán, tehetjük a karácsonyi asztalra, az adventi koszorúra, lehet ajtódísz, de akár egy számunkra kedves személy ajándékát is díszítheti. Adhatjuk ajándékba is magát az angyalkát, hiszen egy kézzel készült ajándékkal méltón kifejezhetjük a szeretetünket.

Minta leírás ITT

Kartopu Organica színválaszték

evagurumi1_kartopu_szinpaletta_osszes_szin_1-k.jpg

Az amigurumi fonalakkal kapcsolatos tapasztalataimat egy korábbi cikkben leírtam itt: Amigurumi fonalak.

Most a Kartou Organica fonalcsaládon belüli színválasztáshoz készítettem segítséget.

Kartopu Organica 100% mercerizált egyiptomi pamut, OKO-TEX minősítéssel. 84 színben kapható, nem merev, fényes fonal. 50 gr./125 méter, mégis, mintha egy leheletnyivel vékonyabb lenne a Cataniánál. Alkalmas finom darabok készítésre, mint például babák. Utóbbi időben ebből horgoltam a legtöbbet, mint a fotókból is látható.

Ez az új fonalcsalád, ami amigurumik készítéshez kiváló, mercerizált pamutfonal, szép fényes. Még viszonylag kevés fonalboltban kapható, ezért vannak, akik interneten kénytelenek rendelni.

Az internetes fonal rendelés hátránya, hogy nem látjuk élőben a színeket. A monitoron látott gombolyag színe és a valós szín pedig színe pedig eltérhet. Én beállítottam úgy a színeket, hogy összehasonlítottam azt, hogy a már megvásárolt gombolyag és a képernyőn látható szín mennyire élethű (ennek a beállításnak az elvégzését javaslom azoknak, akik szoktak rendelni fonalat neten).

A másik ok, ami miatt problémásabb neten rendelni az, hogy nem tudjuk egymás mellé tenni a fonalakat. A honlapokon található rendeléseknél, pedig legtöbbször nem is jelenik meg egy oldalon az összes szín, így nehéz egymáshoz „nézni” a színeket.

Ez a nehézség engem is zavart, ezért az egyik fonalboltban, a Fonallaknál, ahol kapható ez a fonalcsalád, engedélyt kértem, hogy lefotózhassam az fonalakat egyben. Az után jutott eszembe, hogy ez talán másnak is segítség lehet. Így most megosztom veletek a fonalakról készített fotóimat. Külön szerencse, hogy itt a fonal szín kódja is szerepel a szín felett.

Nagy felbontásban teszem fel a fotókat, aki lementi magának a gépre, még tud rajta nagyítani is. A Fonallak hozzájárult, hogy a fotókat megosszam, külön köszönet érte.

Kartopu Organica összes szín:

kartopu_organica_osszes.jpg

Kartopu Organica színek, a további nagyításhoz:

 

kartopu_organica_evagurumi_1.jpg

 

kartopu_organica_evagurumi_2.jpg

 

kartopu_organica_evagurumi_3.jpg

Itt pedig az ebből a fonalból általam készítetett amigurumikat láthatjátok:

lalylala_baba_evagurumi1.jpg

miss_luisa_evagurumi1.jpg

20180706_072319----.jpg

elf_karacsonyi_mano_evagurumi1.jpg

1f7558d190a2a86169ad4e9ec1614da2.jpg

 

Az amigurumi fonalakról általában című bejegyzés ITT.

 

A többi horgolásomat, elérhetőségemet itt találod:

Facebook: https://www.facebook.com/evagurumi1/

Instagram: https://www.instagram.com/evagurumi1/

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCD2RRUHZ8HC3zSyoyWg7WQg

Honlap: https://www.evagurumi1.com/

Email: evagurumi1@gmail.com

 

 

Amigurumi fonalakról általában

fonal.jpg

Amigurumi fonalak

Amikor valaki elkezd amigurumi figurákat horgolni, kezdőként felmerül a kérdés, hogy milyen fonal alkalmas amigurumi készítéséhez.

Lassan 2 éve horgolok amigurumikat, amit itt leírok, az az én véleményem, ami nem feltétlenül egyezik másokéval. Ugyanúgy, ahogyan mi emberek nem vagyunk egyformák, nem is horgolunk egyformán, így a fonal, ami nekünk beválik, nem biztos, hogy másnak is megfelelő lesz. Mégis a kezdőknek (vagy a gyakorlottaknak is), pár szempontot leírok, megkönnyítve nekik a választást.

Amigurumihoz jellemzően pamutfonalat használunk, mert erős, strapabíró, nem bolyhosodik, természetes anyag, hiszen általában, leginkább pici gyermekeknek készülnek ezek a figurák. Ezen belül is sokszor használunk mercerizált pamutfonalat, mert nyálálló és nem szöszöl. Maga a mercerizálás egy vegyi folyamat, a lényeg, hogy a koraszülött babáknak készült, kis horgolt polipokhoz vagyis KORIP-hoz előírás biztonsági szempontból, hogy mercerizált pamutfonalból készüljön.

Amigurumihoz sokszor használjuk még a pamut-akril kevert összetételű fonalakat, általában közel fele-fele arányban (50-50, 45-55,40-60%-os) található bennük a pamut és az akril.

Még egy fontos információ!

Kaphatóak kifejezetten bébi fonalak is, ez nem jelenti, hogy mindegyik alkalmas amigurumi készítéséhez piciknek. A bébi fonal azt jelenti, hogy baba felsőruházat készülhet belőle (mert a festékanyag és összetétel alkalmassá teszi), de nem jelenti azt, hogy amigurumihoz piciknek alkalmas arra, hogy a baba rágcsálja, mert könnyen szöszölődik. Persze ezek közül is van, ami alkalmas lehet amigurumihoz, de nem mindegyik.

Amigurumikat jellemzően 2-es, 2,5-es, 3-as horgolótűvel horgoljuk. Ez függ a fonaltól is, és hogy mi magunk mennyire horgolunk szorosan vagy lazán. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia, hogy neki melyik a könnyebb, melyiknél nem látszik ki a töltés anyaga. A fonal vastagsága leginkább 50 gramm/125 méter.

És most azokról a fonalakról írok, amelyeket én használtam eddig. Ezek saját tapasztalatok. Teszek fel fotót is az  abból a fonalból készült amigurumikról, így könnyebben megállapítható a textúrája.

Catania Originals 100% mercerizált pamut fonal, 50 gr. /125 méter. Magyarországon gyártják, 96 színben kapható, az egyik legelterjedtebb amigurumi fonal. Gyönyörű színek, tartja a formáját, a színét, strapabíró. Sokan szeretik, sok helyen kapható. Kicsit merev fonal, ezért van, akinek megfájdul tőle a keze (nekem is).

Guru 100% mercerizált pamut fonal, 50 gr./125 méter. Tulajdonságaiban megegyezik a Bahar vagy Catania fonallal, azokkal keverhető is feldolgozás során. 

Lila cica teste Guru fonal,  szoknya Ice Yarn Baby Summer

lila_cica_evagurumi1.jpg


Alize Bahar 100 % mercerizált pamut fonal, 100 g = 260 m. Nem olyan merev, mint a Catania

Kaméleon - Alize Bahar Batik 1822

kameleon_evagurumi1.jpg

 

Kartopu Organica 100% mercerizált egyiptomi pamut, 50 gr. /125 méter, OKO-TEX minősítéssel. 84 színben kapható, nem merev, fényes fonal, 50 gr./125 méter, mégis, mintha egy leheletnyivel vékonyabb lenne a Cataniánál. Alkalmas finom darabok készítésre, mint például babák. Utóbbi időben ebből horgoltam a legtöbbet, mint a fotókból is látható.

Kartopu Organica teljes színskála kódokkal egyben, a színválasztáshoz, vagy internetes fonal rendeléshez további információ és fotók ITT.

Lalylala baba -Kartopu Organica

lalylala_baba_evagurumi1.jpg

 Miss Luisa baba - Kartopu Organica 

miss_luisa_evagurumi1.jpg

Elf karácsonyi manó - Kartopu Organica

elf_karacsonyi_mano_evagurumi1.jpg

 

Phildar Phil Coton 3: 100% pamut, 50 gr. 125 méter. A pamut alapanyagot aloe verával kezelik, amely antibakteriális hatású és bőrbarát. Mivel az aloe vera az alapanyag része, ezért nem mosódik ki a fonalból mosás során. Matt fonal.

Anna a Jégvarázs meséből - Phildar Phil Coton 3

elza_frozen_evagurumi1.jpg

 Mirr-Murr - Phildar Phil Coton 3

mirr-murr_evagurumi1.jpg

Pamut-akril keverék fonalak

Alize Cotton Gold, YarnArt Jeans, Kartopu Amigurumi, ezek mind kevert összetételű fonalak. Én úgy tapasztaltam, hogy ez a 3 fonalfajta bátran használható 1 amigurumin belül is, így a színeket sokkal nagyobb palettából tudjuk kiválasztani.

Ebből a három fonalból az Alize Cotton Gold a legrugalmasabb, lazábban horgolók ezért vigyázzanak, a kész figura könnyebben megnyúlhat (főleg, ha eleven gyerekek egyszerre húzzák-vonják). A nagyon szorosan horgolóknak ezért nem biztos, hogy annyira tetszik a Kartopu Amigurumi, mert az nem annyira rugalmas, van tartása. Átlagos horgolási technikával (se nem szoros, se nem laza) mindhárom fonal használható. teszek fel ilyen fotót is a végén.

Alize Cotton Gold 100 g = 330 m (50 gr./150 m), 55% pamut - 45% akril, puha, nagyon jó minőségű fonal. A gyártó tájékoztatása alapján (emalben írták meg) ÖKO-TEX 100.1 minősítéssel rendelkezik.

Ami cat - Alize Cotton Gold Batik

ami_cat_evagurumi1.jpg 

Dinó - Alize Cotton Gold Batik 5508

dino_evagurumi1_1.jpg 

Pica Pau krokodil és orrszarvú - Alize Cotton Gold Batik

pica_pau_evagurumi1.jpg

 

Méhecske - Alize Cotton Gold Batik, hangya - IceYarn Baby Summer

mehecske_evagurumi1.jpg

 

YarnArt Jeans 50 g/ 160 m, 55% pamut - 45% poliakril. Elsősorban „amigurumi” játékokat készítenek belőle, hiszen összetételének köszönhetően a játék puha lesz és tartja a formáját. Nagyon kellemes a tapintása, nem bolyhosodik, és karbantartása egyszerű. Nem ereszti a színét, mosás után a színek ugyanolyan élénkek maradnak.

Kermit béka - YarnArt Jeans

beka_evagurumi1.jpg 

Maci - YarnArt Jeans

maci_evagurumi1.jpg

 

Zsiráf - YarnArt Jeans

zsiraf_evagurumi1.jpg 

Kartopu Amigurumi 50 g/130 m, 50% pamut - 50% akril. A Kartopu új, kifejezetten amigurumik készítéséhez alkalmas fonal, matt, nem fényes, pamut-akril keverék fonal, ami puha, kedves állatkák alapanyaga lehet.

Ildikko ló - Kartopu Amigurumi

ildikko_lo_evagurumi1.jpg

Skye kutya - Kartopu Amigurumi

skye_evagurumi1.jpg

 

Kacsa -Kartopu Amigurumi

20180820_102610.jpg

Kermit béka - Kartopu Amigurumi

kermit_beka_evagurumi1.jpg

 

Pica Pau béka - Kartopu Amigurumi

pica_pau_beka_evagurumi1.jpg

 

Himalaya Mercan: 100% anti-bakteriális mikro dralon/akril szál.A fonal megtévesztésig hasonlít a pamut fonalakra, de azoknál sokkal finomabb, és nagyon puha alapanyag.

Rénszarvas - Himalaya Mercan

renszarvas_evagurumi1.jpg

Scheepjes Stone Washed pamut fonal, gyönyörű textúrájú, kőmosott hatású fonal. Picit szöszös, így kicsi gyerekeknek, akik még a szájukba vesznek mindent, nem ajánlom.

Pushen cica - Scheepjes Stone Washed

pushen_cica_evagurumi1.jpg

Többféle fonal egy amigurumin belül:

Mókus- szürke: szín Kartopu Organica, kék szín: Phildar Phil Coton3

20180923_163427--.jpg

 

Mókus - YarnArt Jeans, mókus farka Alize Cotton Gold

mokus_evagurumi1-.jpg

A következő bejegyzésben a Kartou Organica fonalcsaládon belüli színválasztáshoz készítettem segítséget.

 Kartopu Organica színválasztékról, szín kódokról  bejegyzés Kartou Organica színválaszték

kartopu_organica_osszes.jpg

 Kartopu Organica teljes színskáláról és hozzá tartozó színkódokról a bejegyzés itt található.

Fonalakról további információ ITT a Horgolás - amigurumi figurák mintagyűjtői zárt facebook csoport honlapján találsz.

 

A többi horgolásomat, elérhetőségemet itt találod:

Facebook: https://www.facebook.com/evagurumi1/

Instagram: https://www.instagram.com/evagurumi1/

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCD2RRUHZ8HC3zSyoyWg7WQg

Honlap: https://www.evagurumi1.com/

Email: evagurumi1@gmail.com

 

 

süti beállítások módosítása