Horgolt babák, állatok horgolási mintája

Evagurumi1_Felker Éva Amigurumi horgolt játék

Evagurumi1_Felker Éva Amigurumi horgolt játék

Amigurumi fonalakról általában

2018. december 26. - Evagurumi1

fonal.jpg

Amigurumi fonalak

Amikor valaki elkezd amigurumi figurákat horgolni, kezdőként felmerül a kérdés, hogy milyen fonal alkalmas amigurumi készítéséhez.

Lassan 2 éve horgolok amigurumikat, amit itt leírok, az az én véleményem, ami nem feltétlenül egyezik másokéval. Ugyanúgy, ahogyan mi emberek nem vagyunk egyformák, nem is horgolunk egyformán, így a fonal, ami nekünk beválik, nem biztos, hogy másnak is megfelelő lesz. Mégis a kezdőknek (vagy a gyakorlottaknak is), pár szempontot leírok, megkönnyítve nekik a választást.

Amigurumihoz jellemzően pamutfonalat használunk, mert erős, strapabíró, nem bolyhosodik, természetes anyag, hiszen általában, leginkább pici gyermekeknek készülnek ezek a figurák. Ezen belül is sokszor használunk mercerizált pamutfonalat, mert nyálálló és nem szöszöl. Maga a mercerizálás egy vegyi folyamat, a lényeg, hogy a koraszülött babáknak készült, kis horgolt polipokhoz vagyis KORIP-hoz előírás biztonsági szempontból, hogy mercerizált pamutfonalból készüljön.

Amigurumihoz sokszor használjuk még a pamut-akril kevert összetételű fonalakat, általában közel fele-fele arányban (50-50, 45-55,40-60%-os) található bennük a pamut és az akril.

Még egy fontos információ!

Kaphatóak kifejezetten bébi fonalak is, ez nem jelenti, hogy mindegyik alkalmas amigurumi készítéséhez piciknek. A bébi fonal azt jelenti, hogy baba felsőruházat készülhet belőle (mert a festékanyag és összetétel alkalmassá teszi), de nem jelenti azt, hogy amigurumihoz piciknek alkalmas arra, hogy a baba rágcsálja, mert könnyen szöszölődik. Persze ezek közül is van, ami alkalmas lehet amigurumihoz, de nem mindegyik.

Amigurumikat jellemzően 2-es, 2,5-es, 3-as horgolótűvel horgoljuk. Ez függ a fonaltól is, és hogy mi magunk mennyire horgolunk szorosan vagy lazán. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia, hogy neki melyik a könnyebb, melyiknél nem látszik ki a töltés anyaga. A fonal vastagsága leginkább 50 gramm/125 méter.

És most azokról a fonalakról írok, amelyeket én használtam eddig. Ezek saját tapasztalatok. Teszek fel fotót is az  abból a fonalból készült amigurumikról, így könnyebben megállapítható a textúrája.

Catania Originals 100% mercerizált pamut fonal, 50 gr. /125 méter. Magyarországon gyártják, 96 színben kapható, az egyik legelterjedtebb amigurumi fonal. Gyönyörű színek, tartja a formáját, a színét, strapabíró. Sokan szeretik, sok helyen kapható. Kicsit merev fonal, ezért van, akinek megfájdul tőle a keze (nekem is).

Guru 100% mercerizált pamut fonal, 50 gr./125 méter. Tulajdonságaiban megegyezik a Bahar vagy Catania fonallal, azokkal keverhető is feldolgozás során. 

Lila cica teste Guru fonal,  szoknya Ice Yarn Baby Summer

lila_cica_evagurumi1.jpg


Alize Bahar 100 % mercerizált pamut fonal, 100 g = 260 m. Nem olyan merev, mint a Catania

Kaméleon - Alize Bahar Batik 1822

kameleon_evagurumi1.jpg

 

Kartopu Organica 100% mercerizált egyiptomi pamut, 50 gr. /125 méter, OKO-TEX minősítéssel. 84 színben kapható, nem merev, fényes fonal, 50 gr./125 méter, mégis, mintha egy leheletnyivel vékonyabb lenne a Cataniánál. Alkalmas finom darabok készítésre, mint például babák. Utóbbi időben ebből horgoltam a legtöbbet, mint a fotókból is látható.

Kartopu Organica teljes színskála kódokkal egyben, a színválasztáshoz, vagy internetes fonal rendeléshez további információ és fotók ITT.

Lalylala baba -Kartopu Organica

lalylala_baba_evagurumi1.jpg

 Miss Luisa baba - Kartopu Organica 

miss_luisa_evagurumi1.jpg

Elf karácsonyi manó - Kartopu Organica

elf_karacsonyi_mano_evagurumi1.jpg

 

Phildar Phil Coton 3: 100% pamut, 50 gr. 125 méter. A pamut alapanyagot aloe verával kezelik, amely antibakteriális hatású és bőrbarát. Mivel az aloe vera az alapanyag része, ezért nem mosódik ki a fonalból mosás során. Matt fonal.

Anna a Jégvarázs meséből - Phildar Phil Coton 3

elza_frozen_evagurumi1.jpg

 Mirr-Murr - Phildar Phil Coton 3

mirr-murr_evagurumi1.jpg

Pamut-akril keverék fonalak

Alize Cotton Gold, YarnArt Jeans, Kartopu Amigurumi, ezek mind kevert összetételű fonalak. Én úgy tapasztaltam, hogy ez a 3 fonalfajta bátran használható 1 amigurumin belül is, így a színeket sokkal nagyobb palettából tudjuk kiválasztani.

Ebből a három fonalból az Alize Cotton Gold a legrugalmasabb, lazábban horgolók ezért vigyázzanak, a kész figura könnyebben megnyúlhat (főleg, ha eleven gyerekek egyszerre húzzák-vonják). A nagyon szorosan horgolóknak ezért nem biztos, hogy annyira tetszik a Kartopu Amigurumi, mert az nem annyira rugalmas, van tartása. Átlagos horgolási technikával (se nem szoros, se nem laza) mindhárom fonal használható. teszek fel ilyen fotót is a végén.

Alize Cotton Gold 100 g = 330 m (50 gr./150 m), 55% pamut - 45% akril, puha, nagyon jó minőségű fonal. A gyártó tájékoztatása alapján (emalben írták meg) ÖKO-TEX 100.1 minősítéssel rendelkezik.

Ami cat - Alize Cotton Gold Batik

ami_cat_evagurumi1.jpg 

Dinó - Alize Cotton Gold Batik 5508

dino_evagurumi1_1.jpg 

Pica Pau krokodil és orrszarvú - Alize Cotton Gold Batik

pica_pau_evagurumi1.jpg

 

Méhecske - Alize Cotton Gold Batik, hangya - IceYarn Baby Summer

mehecske_evagurumi1.jpg

 

YarnArt Jeans 50 g/ 160 m, 55% pamut - 45% poliakril. Elsősorban „amigurumi” játékokat készítenek belőle, hiszen összetételének köszönhetően a játék puha lesz és tartja a formáját. Nagyon kellemes a tapintása, nem bolyhosodik, és karbantartása egyszerű. Nem ereszti a színét, mosás után a színek ugyanolyan élénkek maradnak.

Kermit béka - YarnArt Jeans

beka_evagurumi1.jpg 

Maci - YarnArt Jeans

maci_evagurumi1.jpg

 

Zsiráf - YarnArt Jeans

zsiraf_evagurumi1.jpg 

Kartopu Amigurumi 50 g/130 m, 50% pamut - 50% akril. A Kartopu új, kifejezetten amigurumik készítéséhez alkalmas fonal, matt, nem fényes, pamut-akril keverék fonal, ami puha, kedves állatkák alapanyaga lehet.

Ildikko ló - Kartopu Amigurumi

ildikko_lo_evagurumi1.jpg

Skye kutya - Kartopu Amigurumi

skye_evagurumi1.jpg

 

Kacsa -Kartopu Amigurumi

20180820_102610.jpg

Kermit béka - Kartopu Amigurumi

kermit_beka_evagurumi1.jpg

 

Pica Pau béka - Kartopu Amigurumi

pica_pau_beka_evagurumi1.jpg

 

Himalaya Mercan: 100% anti-bakteriális mikro dralon/akril szál.A fonal megtévesztésig hasonlít a pamut fonalakra, de azoknál sokkal finomabb, és nagyon puha alapanyag.

Rénszarvas - Himalaya Mercan

renszarvas_evagurumi1.jpg

Scheepjes Stone Washed pamut fonal, gyönyörű textúrájú, kőmosott hatású fonal. Picit szöszös, így kicsi gyerekeknek, akik még a szájukba vesznek mindent, nem ajánlom.

Pushen cica - Scheepjes Stone Washed

pushen_cica_evagurumi1.jpg

Többféle fonal egy amigurumin belül:

Mókus- szürke: szín Kartopu Organica, kék szín: Phildar Phil Coton3

20180923_163427--.jpg

 

Mókus - YarnArt Jeans, mókus farka Alize Cotton Gold

mokus_evagurumi1-.jpg

A következő bejegyzésben a Kartou Organica fonalcsaládon belüli színválasztáshoz készítettem segítséget.

 Kartopu Organica színválasztékról, szín kódokról  bejegyzés Kartou Organica színválaszték

kartopu_organica_osszes.jpg

 Kartopu Organica teljes színskáláról és hozzá tartozó színkódokról a bejegyzés itt található.

Fonalakról további információ ITT a Horgolás - amigurumi figurák mintagyűjtői zárt facebook csoport honlapján találsz.

 

A többi horgolásomat, elérhetőségemet itt találod:

Facebook: https://www.facebook.com/evagurumi1/

Instagram: https://www.instagram.com/evagurumi1/

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCD2RRUHZ8HC3zSyoyWg7WQg

Honlap: https://www.evagurumi1.com/

Email: evagurumi1@gmail.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evagurumi1.blog.hu/api/trackback/id/tr1914513942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása